Submitted by: De BuitenlandBeurs

Een verblijf in het buitenland is geweldig, maar niet alleen maar leuk’

Bene Colenbrander (25) studeerde afwisselend in Madrid en Parijs. Tijdens zijn verblijf kreeg hij te maken met een grote taalbarrière, bureaucratie en het gemis van vrienden. En toch wil hij maar al te graag langer in het buitenland blijven.

Toen Bene voor het eerst wakker werd op een kamer in Madrid en zich realiseerde dat hij een jaar in de Spaanse hoofdstad zou studeren, was hij niet alleen maar blij. “Ik vond het ook heel spannend.” Hij herinnert zich hoe hij bij het loket in een gemeentekantoor stond om een gemeentepasje aan te vragen. “Ik moest allerlei formulieren invullen in het Spaans, en wist eigenlijk niet hoe. Ik had echt last van de taalbarrière in het begin. Ook de universiteit stuurde alle aanvraagformulieren voor pasjes in het Spaans.”

’s Avonds zat hij de eerste weken vaak alleen thuis, terwijl de terrassen in de stad volstroomden. Dat was wennen. In Den Haag had ik een gigantisch netwerk van vrienden en kennissen, in Madrid kende ik nul mensen.” Kortom: het duurde even voordat hij zijn draai vond. “Mensen presenteren een verblijf in het buitenland vaak als iets dat alleen maar leuk is. Bij mij was het een proces van vallen en opstaan. Maar juist daarom wilde ik het. Ik heb veel over mezelf geleerd.”

Bene volgt op dit moment een jaar lang een master sociale wetenschappen aan het Carlos III-Juan March Institute in Madrid. En dat terwijl hij tot een paar jaar geleden helemaal niet van plan om in het buitenland te studeren. “Op de middelbare school heb ik er nooit aan gedacht, ik was er geen seconde mee bezig.” Het begon pas te kriebelen toen hij tijdens zijn bachelor aan Leiden University College in aanraking kwam met buitenlandse studenten die hun bachelor in Nederland volgden. “Ik zag dat die studenten veel zelfstandiger waren dan ik. Ze woonden net als ik op kamers. Maar als ik gestrest was, zocht ik mijn vertrouwde omgeving weer op, dan ging ik een paar dagen naar mijn ouders. Zij konden dat niet; daardoor leerden ze zichzelf beter redden. Voor mij was dat de belangrijkste drijfveer om in het buitenland te gaan studeren: ik wilde meer op mezelf aangewezen zijn en zelfstandiger worden.

Harde leerschool

Madrid was in het begin een harde leerschool. Bene kende eenzame momenten. Hij kwam terecht in een huis met zeven andere studenten, die lang niet allemaal Engels spraken. “Ik had maar een jaartje Spaans gevolgd op het University College, en dat was behoorlijk weggezakt. Ik kon nauwelijks een gesprekje met ze aanknopen. Zelf erop uitgaan was ook lastig, want Spaans is de voertaal bij de meeste evenementen in Madrid. “Weinig mensen spreken Engels. Je kunt niet zomaar naar een lezing of tentoonstelling als je de taal nog niet machtig bent.”

Toen hij de eerste lessen aan het Carlos III-Jan March Institute volgde, ging Bene zich echter langzaam meer thuis te voelen. In de collegebanken ontmoette hij veel gelijkgestemden. “Ik kwam studenten uit Spanje tegen met dezelfde interesses. Het werd steeds makkelijker om een praatje met anderen te maken, want ik volgde inmiddels een intensieve cursus Spaans.”

Al snel verkende hij ook het Spaanse uitgaansleven. Zijn medestudenten sleepten hem mee naar terrassen. “Na de colleges loop je hier een bar binnen, bestel je een biertje en krijg je gratis tapas erbij. Het leven speelt zich voor een groot deel buiten af, dat is heerlijk.”

Ook verhuisde hij naar een nieuw studentenhuis waar meer buitenlandse studenten woonden. “Met mijn huisgenoten heb ik veel mooie plekken bezocht. We zijn bijvoorbeeld naar Toledo geweest, een oud stadje dat vroeger de hoofdstad van Spanje was.”

Parijs

Halverwege zijn master in Madrid verkaste Bene tijdelijk naar Parijs, waar hij zich een halfjaar verdiepte in economische ongelijkheid aan de Paris School of Economics. Zijn aanpassing in Frankrijk verliep veel gemakkelijker dan in Madrid. Van een taalbarriere was dit keer nauwelijks sprake. Hij kwam terecht op een grote campus in een gebouw met veel andere Nederlandse studenten, het zogenoemde College Neerlandais. “Het feit dat je met elkaar gewoon Nederlands spreekt doet misschien een beetje af aan je buitenlandervaring, maar je hebt ook veel gemeen. Vanaf dag één had ik andere mensen om me heen die net als ik op zoek waren naar een nieuw leven.

Maar ook met de Franse medestudenten en professoren legde hij verrassend makkelijk contact. “Fransen staan erom bekend dat ze alleen hun eigen taal willen spreken, maar zodra ze zien dat je moeite doet om Frans te praten, heb je hun sympathie. Ze schakelen dan uiteindelijk gewoon over op het Engels.” Verder verbaasde het Bene dat de cultuur op zijn universiteit niet hiërarchischer is dan in Nederland. “Je zou misschien denken dat professoren hier meer op een voetstuk staan dan in Nederland, maar dat is niet zo. Je kunt ze gewoon bij hun voornaam aanspreken en bij ze binnenlopen.

Langs de Seine

Eén van zijn mooiste buitenlandervaringen beleefde hij toen hij nog maar net in Parijs was. Tijdens een avond met het thema ‘wine & cheese’ zat hij met andere uitwisselingsstudenten langs de Seine, uitkijkend over de kades, met een glas wijn aan zijn lippen en kaas onder handbereik. “De kade is onderverdeeld in kleine plateaus waarop mensen dansen en muziek maken bij het schijnsel van typische Parijse lantaarnpalen. Het is misschien een cliché, maar het was prachtig om te zien.  Die avond voelde heel idyllisch.”

Hoewel zijn studieperiode in Madrid en Parijs nog niet eens is afgelopen, weet Bene nu al dat hij na afloop ook graag een tijdje in het buitenland zou werken. Hij heeft inmiddels een groot aantal mensen uit zijn vakgebied leren kennen in Frankrijk en Spanje. ”Mijn netwerk is internationaler geworden. Ik kan me best voorstellen dat ik een baan in het buitenland vind, en dan zou ik geen nee zeggen. Wel zou hij uiteindelijk willen terugkeren naar Nederland. “Ik ben door mijn buitenlandervaring minder afhankelijk geworden van mijn vrienden en familie. Maar uiteindelijk zou ik wel weer bij hen in de buurt willen wonen. Ik voel me nog steeds Nederlander.” 

 

Add new comment