Submitted by: De BuitenlandBeurs

Zet Zuid-Afrika op je bucket list! Alles is mooi, van de natuur tot de mensen

In het eerste jaar van zijn studie bestuurskunde wist Mohammed Kachouh al dat hij in het derde jaar stage wilde gaan lopen. “Ik wilde werkervaring opdoen, gewoon lekker bij de overheid in Nederland. In het tweede jaar – en ik weet niet wat er is veranderd – wilde ik toch naar het buitenland, of voor stage of om te studeren.”

Als je Mohammed vraagt naar de reden achter zijn besluit, antwoordt hij als volgt: “Ik wilde mezelf uitdagen, iets compleet anders doen dan ik gewend ben. Het liefst zo ver mogelijk van Nederland vandaan. Ik stelde mezelf de vraag wat er zou gebeuren als ik op twintigjarige leeftijd in een totaal vreemd land terecht zou komen.”

Oriëntatie

Dus ging Mohammed zich oriënteren op een verre reis. “Allereerst moest ik bedenken wat voor stage ik wilde gaan doen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de ambassade, dat is overheid en ze betalen goed.” Twee vliegen in één klap, zou je kunnen zeggen.

De volgende stap was bedenken in welk land hij stage zou willen lopen. “Ik ben naar de website van de rijksoverheid gegaan. Daar hebben ze een overzicht van alle Nederlandse Ambassades. Ik heb ze letterlijk allemaal dezelfde open sollicitatie gestuurd, van India tot Mexico en van landen in het Midden-Oosten tot aan Zuid-Afrika.” En die laatste was raak! “Daar mocht ik toen heen, aan de andere kant van de wereld. Ik had gehoord dat het een mooi land was, dus het leek me prima.”

Vier maanden stage bij de ambassade

Uiteindelijk heeft hij vier maanden stage gelopen op de Nederlandse ambassade in Pretoria bij de politieke afdeling. Hij was medeverantwoordelijk voor de toetsing en evaluatie van de subsidieaanvragen die Ngo’s indienden bij de ambassade. “Het leukste was nog om bij de Ngo’s langs te gaan. Dan zie je daadwerkelijk waar het geld naartoe gaat.”

Verblijf in Pretoria

Mohammed wist al in januari dat hij zou gaan, maar toen hij in juli in het vliegtuig zat, werd het ineens echt. “Ik heb natuurlijk heel lang de tijd gehad om me voor te bereiden, maar ik besefte pas wat ik ging doen toen ik in de lucht was. Ik kende natuurlijk niemand daar.” Gelukkig had hij alles van tevoren goed geregeld. “De ambassade heeft daar ook heel goed bij geholpen. Ik werd door een andere stagiair opgehaald en daar zat ik ook mee in het huis. Daar woonden allemaal mensen die in dezelfde situatie zaten als ik. Die mensen zijn nu nog steeds mijn vrienden.”

Een tip die Mohammed meegeeft is: “Ga op een plek wonen met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen je en daardoor wordt de drempel om contact te leggen veel lager.”

Zuid-Afrika

Als Mohammed gevraagd wordt hoe hij Zuid-Afrika heeft beleefd, antwoord hij: “Zet het op je bucket list. Ik dacht, voordat ik erheen ging, dat ik in een derdewereldland terecht zou komen, maar het is supermodern. We moeten natuurlijk niet vergeten dat er ook veel armoede is, maar in de grote steden is het echt te gek.”

Een ander aspect waar Mohammed zeer over te spreken is – naast de adembenemende natuur – is de hartelijkheid van de mensen. “De mensen daar zijn heel anders. Als Nederlanders in Nederland op het terras zitten, komt er een serveerder die direct vraagt wat je wilt drinken. In Zuid-Afrika daarentegen, vraagt de serveerder eerst hoe het met je gaat. Dat geeft een totaal andere wending.”

De ambassade

Mohammed had een gouden tijd bij de ambassade. “Het is net een kleine familie. Iedereen kent elkaar, want vaak komen ze met hun partners en eventueel kinderen, of helemaal alleen. Ze zoeken elkaar dus veel op na het werk. Zo werd ik uitgenodigd om naar een barbecue te komen en gingen collega’s met elkaar op safari. Het was en is een kleine community.”

Bereid je goed voor!

Mohammed had zes maanden om zich voor te bereiden en die tijd heeft hij ook nodig gehad. “Er ligt een hoop papierwerk op je te wachten als je besluit om in het buitenland stage te lopen. Dat hoeft je echt niet af te schrikken, maar houd er wel rekening mee, het is het allemaal waard.”

Als tip zegt Mohammed om goed te kijken naar de (studie)beurzen die beschikbaar zijn. Daarnaast geeft hij het belang aan van een reisverzekering. “Zorg er ook voor dat je paspoort geldig is, je tickets geboekt. Dat soort dingen. Het klinkt heel onbenullig, maar het is wel noodzakelijk. Je wilt gewoon niet dat er iets gebeurt terwijl je in een onbekend land zit en je niet goed gedekt bent.”

Doelen

Zoals gezegd, vond Mohammed het vertrouwde Nederland erg fijn, maar toch is hij buiten zijn comfortzone getreden. “Dat was ook echt mijn doel. Ik wilde aan mezelf bewijzen dat het buitenland helemaal niet zo veel geregel – en misschien wel eng - is als ik van tevoren dacht. Sinds ik van Zuid-Afrika ben teruggekomen denk ik echt: naar het buitenland gaan is zo simpel en leuk. We stressen te veel over dat soort dingen. Nu boek ik een ticket naar Thailand bijvoorbeeld en weet ik dat het wel goed komt. De drempel om te reizen is nu zoveel lager dan voor mijn stage. Daar ben ik heel blij mee.” Als afsluiter wil Mohammed nog één ding meegeven aan iedereen die van plan is een stage te gaan lopen, of een tussenjaar wil doen: “Ga maar gewoon, het is helemaal niet eng.”

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

stage in het buitenland

Add new comment