Submitted by: De BuitenlandBeurs

Het is goed om van tevoren te weten wat je uit je reis wil halen

Amandeus van Rossum had altijd al een innerlijke avonturier in zich. Combineer dat met een bachelor in Liberal Arts and Sciences aan University College Roosevelt, met een major in politiek en rechten, en een zoekopdracht naar ‘Rusland’ in Google en je komt uit in Moskou. Amandeus heeft daar in totaal drie jaar doorgebracht om zijn master international relations: European and Asian studies te doen. “Ik heb altijd een Eurocentrische blik gehad en wilde mijn perspectief verbreden, vandaar de keuze voor Rusland.”

De eerste keer dat Amandeus naar Rusland reisde, ging hij een talencursus doen. Om überhaupt toegelaten te worden tot de master – die overigens in het Russisch en in het Engels gegeven werd – moest hij namelijk minstens taalniveau B1 beheersen. Naast de praktische overweging was het voor Amandeus vooral een test om te kijken of het wel iets voor hem was, een master volgen in Rusland.

“Veel mensen verklaarde mij voor gek: ‘waarom ga je niet gewoon een master in Nederland doen?’, maar het land boeide mij enorm, vooral ook omdat mensen in het Westen weleens kritisch zijn op Rusland. Ik wilde weten hoe het daar was en besloot mijn master in Moskou te volgen.” Dus is hij na zijn talencursus, waar hij glansrijk voor slaagde, in 2016 naar Moskou verhuisd om aan zijn master te beginnen.

Anders dan in Nederland

Amandeus is met weinig voorbedachte ideeën afgereisd: “Het gaat sowieso anders dan in Nederland. Zo ging ik bijvoorbeeld niet op kamers, maar woonde ik op de campus in een dormitory (een slaapvertrek, red.) samen met twee andere jongens. Ik heb drie jaar lang in een stapelbed geslapen, eerst onderin, maar na een tijdje promoveerde ik naar het bovenste bed.”

Amandeus deelde de kamer met twee Russische studenten: “dat waren echt twee experts in kat uit de boom kijken”, vertelt hij lachend. “Eerst stelden ze een aantal vragen: ‘hoe kijk je hiernaar, hoe kijk je daarnaar?’ Ik probeer altijd vrij neutraal te antwoorden en wilde zonder meteen een mening door te voeren kijken hoe het nou zit.”

Die neutrale, analytische blik zorgde voor goede gesprekken en al snel leerde hij zijn kamergenoten goed kennen. “Het is een soort schil die de Russen hebben, merkte ik. In het begin kunnen ze redelijk afstandelijk zijn, maar ze hebben een klein hartje. Het zijn hele vriendelijke mensen.”

Russen en politiek

Wat Amandeus al snel merkte, is dat Russen makkelijk over politiek praten. “Mensen zijn erg op de hoogte van wat er in de politiek gebeurt en hebben het er graag over. Wat mij vooral opviel is hoe graag mensen willen laten zien dat Rusland een leuk land is.”

Zelfs op straat merkte Amandeus dat op. “De Russen gaan net zoals in Nederland gewoon koffie halen of ze gaan naar het café. Als ik daar iemand aansprak leek het wel of ze duidelijk wilden maken dat ze in Rusland ook ‘gewoon’ in vrijheid leven. Dat vond ik bijzonder om mee te maken.”

Maar wat ze wel goed verborgen lijken te houden voor de buitenwereld is dat Moskou een heel rijke cultuur heeft. Amandeus: “Dat merk je pas echt als je er bent. Natuurlijk is Sint-Petersburg de culturele hoofdstad, maar in Moskou zijn honderden musea waar je als student korting krijgt.”

Naar Sotsji

Al in de eerste maanden van zijn studie kwam Amandeus in contact met een aantal mensen binnen de universiteit. Via hen is Amandeus vertegenwoordiger geworden van zijn universiteit – The National Research University, Higher School of Economics – en mocht hij in oktober 2017 afreizen naar Sotsji om mee te helpen aan een internationaal educatief festival.  Amandeus: “Ik hielp daar elf dagen mee in de organisatie. Daarnaast hielp ik mee in het vertalen van stukken. Er waren duizenden studenten van over de hele wereld die workshops bijwoonden over verschillende onderwerpen, zoals: informatica en politiek. Ook waren er hoge functionarissen binnen de overheid. Het was een gigantisch festival.”

Veel zelfvertrouwen

Wat Amandeus uit zijn tijd in Moskou heeft gehaald? “Heel veel zelfvertrouwen. Zeker in het begin sprak ik geen Russisch. Jongeren spreken wel Engels, maar de oudere generaties niet. Je moet toch naar de supermarkt kunnen gaan en je verstaanbaar maken. Dat was in het begin wel wennen, maar uiteindelijk weet je je draai te vinden.”

Daarnaast heeft Amandeus veel geleerd van zijn tijd op de universiteit. “De ervaring op de universiteit was heel boeiend. Het lessysteem is over het algemeen heel anders dan hier, meer klassiek. De docent spreekt en de klas luistert. Er waren wel docenten die een meer westerse aanpak van vraag en antwoord hanteerden, maar dat was een minderheid. Op de universiteit lieten de docenten me ook een ander perspectief over Europa zien. Dat was een mooie ervaring. Dat heeft mijn horizon verbreed.”

Advies

Van tevoren heeft Amandeus goed gekeken naar wat hij in Moskou wilde bereiken. “Het is goed om van tevoren te weten wat je eruit wil halen. Zeker als je naar een land gaat dat niet hoog in de academische ranking staat. Dan moet je wel de toegevoegde waarde ervan inzien. Ik ken mensen die teleurgesteld waren omdat hun verwachtingen niet uitkwamen.” Bereid je dus goed voor, maar sta ook open voor avontuur.

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

studeren in het buitenland

Add new comment