Artikel door: De BuitenlandBeurs

''Annemijn ontdekte vijf landen in vijf maanden''

Een reis in het buitenland kan zo uitgebreid zijn als je zelf wilt, en je kunt deze geheel zelf invullen. Wil je alleen gaan reizen? Of combineer je je reis met een taalcursus? Annemijn van der Hoeven (24) deed dat laatste, en ontdekte daarnaast ook nog eens vijf Zuid-Amerikaanse landen. Het buitenlandavontuur van Annemijn begon al voordat ze voet op Zuid-Amerikaanse bodem had gezet. “Eigenlijk wilde ik al heel lang op reis naar het buitenland, maar de vraag was waarheen? Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een tussenjaar te gaan doen in Zuid-Amerika.”

Gastgezin in Lima

Zo kwam Annemijn terecht in Lima, de hoofdstad van Peru. Hier begon ze de eerste twee weken samen met een vriendin aan een taalcursus Spaans. “Eerst kwamen we terecht bij een gastgezin in Lima. Dat was heel leuk; zo kom je echt met de cultuur in aanraking omdat je bij een gezin thuis woont. Zij kookten ook voor ons, dus dan maak je al snel kennis met het lokale eten.”

In Lima moesten Annemijn en haar vriendin eerst aan de studie. Annemijn: “We kregen iedere dag van 9 tot 2 les. In de uren dat we vrij waren en in de weekenden deden we leuke dingen, zoals uitstapjes in de omgeving of Lima verkennen. Ook heb ik een Peruaanse kookcursus gevolgd. Al met al vond ik dit een hele toffe ervaring om zo mijn tussenjaar te beginnen. Als je puur gaat reizen ben je eigenlijk steeds bezig met nieuwe plekken verkennen en nieuwe mensen ontmoeten. Dat kan vermoeiend zijn. Als je een tijdje op één plek blijft, kom je ook echt in aanraking met de lokale cultuur en wen je rustig aan het ‘reisleven’. Daarom heb ik dit begin van mijn reis dan ook als erg prettig ervaren.” 

Een woordje Spaans

In haar twee weken in Lima leerde Annemijn zich verstaanbaar maken in het Spaans. Iets wat haar in haar latere reis meerdere malen van pas kwam. “Naast Peru ben ik nog in vier andere landen geweest: Bolivia, Ecuador, Colombia en Panama. Al deze landen zijn Spaanstalig, en zeker in de wat landelijkere gebieden zul je toch af en toe wat Spaans moeten kunnen spreken.” 

Met een anekdote uit haar tijd in Panama illustreert Annemijn hoe haar Spaans-skills haar verder geholpen hebben: “Ik was samen met een Australisch vriendinnetje aan het wachten op een bus, ergens in een vrij afgelegen dorpje. Maar die bus kwam maar niet, dus wij wachten en wachten. We stonden met onze backpacks heel verloren langs de weg. Toen heb ik een vrouw die voorbijkwam gevraagd of ik met haar telefoon mocht bellen, want onze telefoons werkten niet. Dus ik naar die organisatie gebeld -in het Spaans- bleek dat ze ons gewoon vergeten waren. Als ik niet had gebeld hadden we daar dus heel lang gestaan.”

Op jezelf aangewezen

Haar kennis van de Spaanse taal is mooi meegenomen, maar dit is zeker niet het enige wat Annemijn tijdens haar reis leerde: “Ik ben door mijn reis veel zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. Zoals mijn verhaal over de bus die niet kwam in Panama liet zien, moet je soms echt zelf in actie komen. Er is niemand die het op dat moment voor je op komt lossen. Maar juist dat zorgt ervoor dat je veel over jezelf leert.”

In haar tijd in Zuid-Amerika deed Annemijn een vijftal landen aan. Een echt duidelijk favoriet land heeft ze echter niet. “Ieder land heeft zijn eigen mooie -en ook minder mooie- dingen. Maar als ik puur denk aan de omgeving en de natuur, dan kies ik waarschijnlijk voor Ecuador. Want daar was het echt enorm divers. Daar heb ik ook een paar hikes gedaan die me voor altijd bij zullen blijven.”

Toekomstige reizen

Nu Annemijn weer een tijdje thuis is begint het weer te kriebelen. “Ik zou voor studie, werk, of gewoon voor mezelf wel graag weer wat verre reizen willen maken: het brengt je zoveel. Sowieso wil ik nog wel eens terug naar Zuid-Amerika, maar binnen Europa is ook ontzettend veel te zien. Afgelopen zomer ben ik met een vriendin in de auto gestapt en door Europa getourd. Dus ik heb die wanderlust nu wel echt in me zitten, en die gaat er voorlopig ook niet meer uit.”

Geef je reactie