Artikel door: De BuitenlandBeurs

Studeren in het buitenland (Zweden)

Naam: Meghan Buurmans
Leeftijd: 24
Opleiding: Social sciences aan het University College in Utrecht
Buitenlandervaring: Master environmental history aan de Universiteit van Uppsala in Zweden.
Favoriete gerecht: Zweedse gebakjes bij de koffie

Aan je Nederlandse winterjas heb je weinig in Zweden

Meghan Buurmans ontmoette een moderne Viking, maakte lange wandelingen door de sneeuw en volgde in Zweden daarnaast een Master Environmental History aan de Universiteit van Uppsala, ten noorden van Stockholm. De 24-jarige studente voelt zich thuis in de natuur.

Het besluit om in Zweden te gaan studeren, komt bij Buurmans vooral voort uit nieuwsgierigheid naar de Zweedse natuur. En daarom koos ze ook voor de Master Environmental History in Uppsala. “Die studierichting binnen geschiedenis bestaat in Nederland niet. Je leert er hoe mensen in de loop van de geschiedenis met de natuur zijn omgegaan, waarom sommige landen hun bossen bijvoorbeeld altijd hebben beschermd  en andere landen minder.” Zweden is volgens Buurmans het land bij uitstek om daarover te leren. “Ze zijn daar veel zuiniger op hun natuur dan wij in Nederland.”

Mooi, maar koud

Ze heeft in Zweden veel van de natuur kunnen zien. In de winter wandelde ze veel door de sneeuw in de oude bossen rond Uppsala. “Dat vond ik geweldig. Het gekke is dat ik in Nederland bijna nooit ga wandelen in een natuurgebied, ik zou niet eens op het idee komen.” Ze omschrijft de natuur als erg mooi, maar benadrukt dat het er ook koud kan zijn. “De gevoelstemperatuur was soms 30 graden onder nul. Mijn Nederlandse winterjas was daar niet tegen bestand, dus ik moest wat extra truien aantrekken. En dat terwijl de Zweden zeiden dat het de warmste winter ooit was.”

Bij een studie hoort een studentenleven en in Upssala was dat nooit ver weg. “Dit is een oude stad met prachtige gebouwen. Je kunt alles op de fiets bereiken en voor studenten zijn er bijna elke avond feestjes.” Het zijn de vele studentenverenigingen met eigen cafés en clubs die de feesten organiseren. Volgens Buurmans is het er veel makkelijker om lid te worden van een studentenvereniging dan in Nederland. “Je hoeft geen ontgroening te ondergaan. Je betaalt gewoon een klein bedrag en dan ben je welkom om te feesten en te drinken. Vooral in dat laatste blinken de Zweden uit.”

Discussiëren met docenten

De mooie natuur en het studentenleven krijgen een groen vinkje van Buurmans. Het onderwijs eveneens. “Het fijne vond ik dat de docenten op de universiteit niet op een voetstuk werden geplaatst.” Er was respect voor de docenten, maar vrijuit praten tijdens de lessen was mogelijk. “Was je het niet eens met een docent, dan kon je dat gewoon zeggen en dan ontstond er een leuke discussie.” Ze ziet duidelijk overeenkomsten tussen de manier van lesgeven in Zweden en Nederland. Ik heb ook een tijdje in Amerika gestudeerd, daar was het not done om tegen de mening van de professor in te gaan.” 

“De vergelijking op het gebied van onderwijs tussen beide landen is ook enigszins door te trekken op cultuurgebied. Wel denkt ze dat mannen en vrouwen misschien nog wel meer gelijk zijn dan in Nederland. “In het uitgaansleven werd ik nooit lastig gevallen door jongens, hoe dronken ze ook waren. 's Nachts liep ik na een feestje ook gewoon in mijn eentje naar huis door de stad. Misschien was dat achteraf niet zo slim, maar ik voelde me veilig.” Het viel haar op dat de Viking-cultuur in Zweden nog steeds springlevend is. Zo ontmoette ze tijdens haar studie een jongen uit het noorden van het land. “Hij beschouwde zichzelf echt als een Viking. Hij had lang blond haar, een baard en hij droeg een ketting waaraan een hamer van Thor hing, een bekend Vikingsymbool.” Ze ervaart Zweden meestal als heel beleefd en een beetje terughoudend. “Maar als het over hun geschiedenis gaat, zijn ze trots.”

Van terughoudendheid tot vriendschap

Verschillen tussen Zweden en Nederlanders zijn er uiteraard ook. Zweden zijn volgens Buurmans wat terughoudend. “Je legt niet zo makkelijk contact. Maar als je eenmaal met ze bevriend raakt, hebben ze veel voor je over.” Uiteindelijk is ze veel opgetrokken met Zweedse studiegenoten die in Stockholm woonden. De hoofdstad ligt vanaf Uppsala gezien maar een halfuurtje verderop met de trein. “Ik ben een paar keer met hen naar Stockholm geweest, waar ze me hun favoriete plekken hebben laten zien.”

Studeren in een ander land, betekent ook een uitgelezen kans om de lokale taal te leren. Die kans omarmde ze. Een gratis cursus Zweeds maakte de drempel daarvoor laag. “Als Nederlander kun je gelijk met het tweede niveau beginnen omdat de taal veel op het Nederlands lijkt.” Het lezen van het Zweeds ging al snel goed, de taal spreken was moeilijker. “Als ik een gesprekje in het Zweeds begon met mensen, schakelden ze meteen over op het Engels. Weer die beleefdheid.” 

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

master buitenland studeren in het buitenland studie studeren in zweden

Geef je reactie