Artikel door: De BuitenlandBeurs

Het tussenjaar heeft mij geholpen om even afstand te nemen van het schoolleven

Ineens weet je het: je neemt een tussenjaar na je eindexamens. Niet omdat je geen idee hebt wat je gaat studeren, maar omdat je even afstand wil nemen van school om daarna met frisse moed het studentenleven in te gaan. Dat is precies wat Sanne de Beer had. Ze wist wat ze wilde studeren, maar wilde er nog niet direct aan beginnen.

Tussenjaar

Sanne: “Ik was pas zeventien toen ik van het VWO kwam. Dat vond ik jong. Hoewel ik veel zin had om te studeren, wilde ik ook graag wat anders doen na de middelbare school. Ik wilde een pauze nemen voordat ik verder ging. Gelukkig was ik niet bang dat ik aan het einde van het tussenjaar geen motivatie had, want ik wist precies welke studie ik wilde gaan doen en ik wist dat ik naar Australië wilde.”

De weg naar Australië

Sanne wist al een tijd dat ze naar Australië wilde na de middelbare school. “Ik weet al sinds mijn vijftiende dat ik naar Australië wilde. Ik had namelijk gelezen dat het een redelijk makkelijk land is: ze spreken er natuurlijk Engels en de cultuur is bijna westers, dus de cultuurshock is er nauwelijks. Daarnaast leek me het land zelf ook leuk. Ik wilde graag leren surfen en als er een plek is waar dat goed kan, is het wel Australië.”

Dus is ze tijdens het eerste deel van haar tussenjaar gaan werken om te sparen. “Ik wist dat Australië enorm duur is en ik had me erop ingesteld dat ik veel geld uit zou geven, dus ben ik flink gaan sparen.”, lacht Sanne. Daarnaast was ze ook druk met de vervolgstudie: “Omdat ik dacht dat ik geneeskunde wilde gaan doen, heb ik een meeloopdag gedaan bij vriendinnen die dat studeerden en heb me toen ingeschreven. Na de test ben ik zo snel mogelijk naar Australië gegaan.”

Down Under

Eenmaal in Australië is ze enorm gaan twijfelen over haar studiekeuze: “Ik heb me ook altijd geïnteresseerd in bewegingswetenschappen en ben er tijdens mijn reis achter gekomen dat ik dat veel liever wilde gaan studeren. Toch deed het wel een beetje pijn toen ik hoorde dat ik niet was toegelaten – je steekt er wel moeite in.”

Gelukkig stond ze helemaal achter haar keuze voor bewegingswetenschappen. Ze zette de teleurstelling snel aan de kant en heeft een hele mooie tijd in Australië gehad. “Ik heb drie maanden gebackpackt. Eerst met Australian Backpackers, een Nederlandse organisatie die elke twee weken vanuit Nederland vertrekt, en daarna zelf.”

Aan Australian Backpackers heeft ze veel gehad. “Ze stomen je in een week klaar voor het backpackersleven. Ze vertellen wat je ervan kunt verwachten en je krijgt tips en tricks.” Na die week kon het avontuur echt beginnen. Plannen had ze niet echt, dus is ze samen met iemand uit de groep met een busje drie weken door Australië gereisd. Na die trip gingen ze ieder hun eigen weg. “Ik heb toen de Outback gezien en heb langs de Oostkust gereisd. Daarnaast ben ik ook nog vijf dagen op surfkamp geweest. Eigenlijk wilde ik de Outback helemaal niet zien, maar ben uiteindelijk wel heel blij dat ik er ben geweest.”

Veel ervaring opgedaan

Eigenlijk heeft Sanne geen hoogtepunten van Australië: “Het was één groot hoogtepunt. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan en meegemaakt, dat ik niet kan kiezen. Je kan dus zeggen dat mijn reis naar Australië het hoogtepunt was van mijn tussenjaar. Ik heb daar zoveel contacten opgedaan en zoveel vrienden gemaakt. Australiërs zijn echt geweldige mensen, heel geïnteresseerd en behulpzaam. Als je ze vertelt waar je heen gaat, geven ze je allerlei tips mee.”

Natuurlijk is zo’n reis ook goed voor de zelfstandigheid. “Het is misschien een enorm cliché, maar je leert wel echt om op je eigen benen te staan. Je moet alles zelf regelen want je kan niet even je ouders bellen. Ik was toen achttien en woonde nog thuis, dus dan heb je ook niet echt ervaring met het zelf regelen van dingen.”

Bachelor afgerond

Nadat Sanne terugkwam, was ze inderdaad nog steeds gemotiveerd om te gaan studeren. “Het tussenjaar heeft mij echt geholpen om even afstand te nemen van het schoolleven en er daarna weer vol voor te gaan.” De studie is haar goed is afgegaan: “Ik ben een van de weinigen van mijn jaar die mijn bachelor in drie jaar heeft gehaald. Ik denk dat het tussenjaar daarbij heeft geholpen. Misschien had ik het jaar wel nodig om tot rust te komen en weer nieuwe energie te krijgen.”

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

tussenjaar

Geef je reactie