Artikel door: De Buitenlandbeurs

Jelle studeerde een half jaar in Milaan: “Ananas op pizza kan dus echt niet!”

Voor velen betekent ‘la bella Italia’ vooral een rijke cultuur met heerlijk eten en drinken. Dat geldt in ieder geval voor Italofiel Jelle de Roos (22). Hij kon zijn geluk niet op toen dat beeld werd bevestigd tijdens zijn halfjaar durende Erasmusuitwisseling in Milaan. “Het is een geweldig land om te zijn en een topstad om in te studeren.”

Jelle studeerde aan de Wageningen Universiteit en wilde tijdens zijn studie een uitwisseling doen in het buitenland – het liefst in Italië. “Ik wilde namelijk weten hoe het is om daar te wonen en te studeren. Ik ben er vaak op vakantie geweest en raakte steeds meer geïnteresseerd in het land. Daarom heb ik een half jaar aan mijn studie geplakt om me onder te dompelen in het Italiaanse leven.”

Een kamer vinden

Toen Jelle hoorde dat hij definitief naar Milaan mocht, was hij dolblij. Hij ging direct op zoek naar een kamer. “De universiteit in Milaan hielp wel met de huisvesting, maar hun kamers lagen zo ver buiten het centrum dat ik zelf op zoek ben gegaan.”

Al snel vond Jelle een kamer in het centrum. “Dat was in een huis met andere internationale studenten. Dit was top, want het waren allemaal mensen op exchange, met behoefte aan nieuwe contacten in de stad. Veel van hen zaten op dezelfde universiteit als ik.”

College in Milaan

Studeren in Milaan gaat wel wat anders dan in Nederland. Waar in Nederland wordt verwacht dat studenten actief zijn tijdens colleges, is dat volgens Jelle in Italië niet altijd het geval. “Ik volgde een aantal vakken waarbij je 2,5 uur hoorcollege (dus alleen luisteren) had met halverwege een korte pauze. In Nederland heb je ook hoorcolleges, maar deze zijn over het algemeen korter en interactiever. 

Gelukkig hielden de docenten er rekening mee dat wij er voor een korte tijd waren en nog moesten wennen aan de andere cultuur en omgeving. De persoonlijke begeleiding was erg goed. Zodoende hadden we buiten de colleges weinig omkijken naar studeren, want dat deden we voornamelijk op de universiteit.” Bovendien had Jelle maar drie dagen per week les. Er was dus genoeg tijd om Milaan te ontdekken.

Leven in Milaan

Milaan is super volgens Jelle. “Het is echt een wereldstad: groot, druk, er is altijd iets te doen en er zijn talloze leuke cafés, barretjes en musea. Je merkt dat het daar gebeurt. Wat het ook zo leuk maakt is dat de stad internationaal georiënteerd is. Er komen heel veel mensen van over de hele wereld af op Milaan, en zeker veel Erasmusstudenten. Als student is de stad dus top. ” 

Maar er gaan ook een boel dingen anders dan thuis, zoals het regelen van een ov-kaart. “In Nederland regel je dat online in een paar uurtjes, maar in Italië loopt ja al gauw tegen een hoop papierwerk en bureaucratie aan. Dat was wel een uitdaging.”

Een ander verschil is dat Milaan een dure stad is om in te wonen. “Ik wist van tevoren al wel dat het een duur half jaar zou gaan worden. Milaan is namelijk 20 tot 30% duurder dan Amsterdam. Een kamer in Milaan kost bijvoorbeeld rond de €750,- per maand, terwijl ik in Wageningen €350,- betaal. Daarom ben ik ver van tevoren begonnen met sparen voor mijn reis. Ook omdat ik alles uit mijn reis wilde halen en zoveel mogelijk van Italië en haar cultuur wilde leren kennen.”

Italiaanse cultuur

Jelle kon zich goed aarden in die Italiaanse cultuur en maakte het zich al snel eigen. “Als ik ‘s ochtends naar de universiteit liep kocht ik onderweg altijd een cappuccino, net zoals de echte Italianen dat doen.”

Om de taal en cultuur nog beter te leren kennen, heeft Jelle een cursus Italiaans gevolgd. “Je leert naast de taal ook over de cultuur. Ik weet bijvoorbeeld nu dat je in de Italiaanse keuken nooit kaas op een visgerecht mag doen en dat ananas op een pizza echt een no-go is.”

Hoogtepunt

Tijdens een trip naar het buitenland maak je veel mee, maar het absolute hoogtepunt is volgens Jelle dat hij veel nieuwe mensen heeft leren kennen. “Ik heb zoveel vriendschappen aan mijn reis overgehouden en veel nieuwe culturen leren kennen. Dat heeft mijn horizon flink verbreed. En een bijkomend voordeel is dat ik in bijna elke Europese stad wel een logeeradres heb.”

Het heeft hem ook inzichten gegeven in zijn eigen cultuur. “We kunnen soms nogal gestrest, haastig en afstandelijk zijn. Andere culturen hebben mij laten inzien dat dit helemaal niet nodig is, dat het best wat minder kan. Dit was echt een eye opener.”

Tips

Voor iedere aspirant-buitenlandganger heeft Jelle nog een aantal tips:

  • Zorg dat je de basis van de lokale taal beheerst. Dat maakt veel dingen makkelijker en je wekt sympathie bij de lokale bevolking; 
  • Doe onderzoek naar de plek waar je terecht komt. Weet hoe het is om daar te wonen en wat het kost. Zo kom je niet voor verrassingen te staan; 
  • Het kan handig zijn om vooraf Facebookgroepen te joinen. Erasmus heeft van iedere stad waar zij uitwisselingen mee doen wel een groep. Zo leer je van tevoren al wat mensen kennen die je allerlei tips kunnen geven;
  • Spaar voor je buitenlandreis! Je kunt ook bijlenen. Ik zou dat zeker aanraden als je weet dat het je niet in verdere financiële problemen brengt. Want dat extra geld stelt je in staat om er alles uit te halen wat erin zit. Dat is mij het geld waard.

Jelle kan het iedereen aanraden om een tijdje buiten Nederland te studeren. “Er is nog zoveel meer dan ons landje. Naast dat je er super veel van leert, is het ook een geweldige ervaring!”

Geef je reactie