Artikel door: De BuitenlandBeurs

Lesje emigreren met Maaike van de Peppel: doe onderzoek, gá en ervaar!

Tegen het einde van haar studie Mbo Marketingcommunicatie in Tilburg begon Maaike met het oriënteren naar een vervolgstudie, maar de opleidingen in Nederland sloten niet aan bij haar wensen. Uiteindelijk is tijdens De Buitenlandbeurs in Utrecht haar keuze gevallen op een studie in Kopenhagen.

“Mam, we gaan naar De Buitenlandbeurs!”

Maaike: “Ik wilde graag een Engelstalige bachelor in de marketing doen. Op een dag zag ik een poster hangen van De Buitenlandbeurs op mijn school. Ik kwam daar de dag voor de beurs achter”, lacht Maaike. “Ik heb dus meteen mijn moeder gebeld en haar gezegd dat we naar de beurs in Utrecht zouden gaan.”

En zo geschiedde. Eenmaal daar vond ze de stand The Copenhagen Business Academy. ‘’Daar heb ik met een aantal mensen gesproken en het bleek een goede match te zijn. Ik heb toen de sprong gewaagd en heb me ingeschreven zonder dat ik überhaupt ooit in Kopenhagen geweest was.’’

Al dik een jaar in Kopenhagen.

Inmiddels studeert Maaike dik één jaar in Kopenhagen. Het studentenleven daar begint bijna hetzelfde als in Nederland: “Ik moest mijn eigen kamer zoeken. Gelukkig bestaat er een Facebookgroep, genaamd: ‘Nederlanders in Kopenhagen’. Hier zijn ongeveer 3.000 leden die allemaal in en rondom Kopenhagen leven. Op dit platform kwam ik in contact met een jongen die via-via een kamer voor me kon regelen.”

De verhuizing

Toen Maaike er vorig jaar in juli achter kwam dat ze was aangenomen, begon de hectiek: “Ik zou een maand later beginnen en moest dus nog verhuizen. Omdat het zo’n korte periode was, had ik eigenlijk geen tijd om het spannend te vinden. Ik moest een vlucht boeken, een kamer zoeken, ik moest mijn spullen pakken en afscheid gaan nemen.”

Eenmaal in Denemarken kwam daar nog een gigantische stapel aan regelwerk bij. Natuurlijk had Maaike van tevoren wel research gedaan naar hoe het zou zijn, maar de realiteit is toch altijd anders: “Ik wist niet dat emigreren zo moeilijk.”

Nu Maaike gesetteld is, bevalt het allemaal gelukkig heel goed: “Ik heb echt nog geen behoefte om terug te gaan, hoor.”

Het Deense schoolsysteem

Ondanks de research die ze heeft gedaan, merk je de verschillen pas als je er zelf bent. Zo zijn er een aantal grote verschillen tussen het Nederlandse en het Deense schoolsysteem. Om te beginnen is de Bachelor in Denemarken net wat anders ingedeeld dan in Nederland, deze is namelijk opgesplitst. Maaike: “Je moet het zien als een associate degree in Nederland, daarna ga je voor je AP degree - je Bachelor.” 

Dan heb je het puntensysteem. In Denemarken ben je geslaagd voor een tentamen als je een twee hebt. Het hoogste cijfer is een twaalf. Maaike: “Ik kan me de eerste keer nog herinneren dat ik een voldoende kreeg. Ik appte mijn ouders dat ik een twaalf had, waar zij niets van geloofde”, vertelt Maaike lachend.

Het laatste verschil - en dit is best gunstig - is dat het onderwijs in Denemarken gratis is. “Studieboeken kosten natuurlijk wel geld, maar het studeren zelf kost niets, mits je inwoner bent van de EU en je een voltijd studie volgt.”

Contact met de Denen

Maaike volgt haar lessen in het Engels samen met andere internationale studenten. Dat maakt het contact met Denen niet veel makkelijker. “Denen zijn best wel gesloten. Mijn eerste vrienden waren andere internationale studenten. Pas toen ik ben gaan volleyballen bij een vereniging kwam ik met Denen in aanraking. Via hen kreeg ik ook een bijbaantje in de stad.”

Sociaal word je vanzelf

Als er één ding is dat Maaike heeft geleerd, is het wel dat je vanzelf sociaal wordt. “Ik was zelf eerst heel erg van de kat uit de boom kijken, maar gaandeweg werd het steeds makkelijker om mensen aan te spreken. Ga dus vooral op reis, ook al ben je van jezelf niet de meest sociale persoon.”

Maaike heeft nog geen moment spijt gehad van haar keuze om naar Kopenhagen te gaan. “Het is een superleuke en mooie stad. Er worden voor studenten ook veel leuke feestjes en evenementen georganiseerd. Daarnaast is er een studentenhuis voor alle studenten, een soort café waar je overdag kan studeren en ‘s avonds kan feesten.”

Als afsluitende tip wil Maaike het volgende meegeven: “Doe vooral onderzoek naar hoe je emigreert. Ga met anderen in gesprek die al een reis gemaakt hebben en gá vooral!”

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

studeren in het buitenland

Geef je reactie