Artikel door: De BuitenlandBeurs

“Mijn ouders hadden me na mijn studie in Engeland eigenlijk wel terug verwacht”

Soms wil je gewoon meer. Sommigen hebben dat met chocolade, anderen met buitenlandervaringen. Dat laatste geldt voor Meltem van Dompseler in ieder geval. Zij heeft na de middelbare school besloten om in Engeland te studeren. Dat niet alleen, ze heeft na haar studie in Engeland haar master in Zuid-Korea (Seoul) afgerond. “Mijn ouders hadden mij na mijn Engelandreis wel weer terug verwacht.” Dat liep dus even anders… Inmiddels is ze weer in Nederland, en wil maar al te graag haar verhaal delen.

Meltem heeft in februari 2021 haar master International Studies in Korea gehaald. “Eigenlijk zou ik in juni 2020 afstuderen, maar mijn scriptiebegeleider heeft corona gehad, dus moest ik er nog een semester aan plakken. Dus uiteindelijk ben ik pas dit jaar afgestudeerd. Maar dat is niet zo erg, want ik had het heel erg naar mijn zin.” 

Korea was dus niet haar eerste buitenlandavontuur, ze heeft haar bachelor namelijk in Engeland afgerond. Hoe het kan dat ze niet in Nederland heeft gestudeerd, zit als volgt: op haar elfde kwam ze erachter dat er zoiets bestond als tweetalig vwo. “Vanaf dat moment dacht ik: ik ga vloeiend Engels leren en dan ga ik naar het buitenland, Groot-Brittannië, en daar ga ik studeren.” Zo gezegd, zo gedaan.

Hoe werkt zoiets, studeren in het buitenland?

Net zoals in Nederland begint studeren in het buitenland met een inschrijving. Er zijn alleen wel wat verschillen: “In Nederland meld je je aan bij een universiteit. Je diploma wordt automatisch vermeld door de overheid, heel makkelijk. Maar als je in het buitenland wilt studeren, werkt dat net even anders.” 

Om te beginnen: in zowel Engeland als in Zuid-Korea is de competitie groot. Jouw prestaties maken heel veel uit voor de universiteiten, binnenkomen is dan ook niet zo makkelijk. Meltem: “In Engeland moet je verschillende documenten aanleveren, zoals een personal statement, een lerarenreferentie, cijferlijsten en verwachte cijfers. Je moet er ook nog eens heel vroeg bij zijn, toen ik me aanmeldde was dat in begin maart. Cambridge en Oxford zijn zelfs nog eerder: november.”

Hetzelfde gold voor studeren in Korea. Daar vechten ze ook voor een plekje. “Ik had het geluk dat ik Europees ben, want dan wordt het al een stuk makkelijker. Dat komt omdat ze graag een internationaal karakter willen hebben en daar horen internationale studenten bij. Je hoeft dus geen cum laude diploma te hebben uit Nederland. Maar als je eenmaal binnen bent, is het wel competitief. Hoe hoger de universiteit op de ranglijst staat, des te groter de druk voor de student.” 

Anders dan in Nederland

Zowel in Engeland als in Zuid-Korea was het even wennen aan het nieuwe schoolsysteem. “Omdat de druk zo hoog ligt, moet je wel echt naar de hoorcolleges. Als je een keer niet komt opdagen, mis je meteen heel veel. Daarnaast wordt er veel van je gevraagd, maar daardoor heb ik wel echt een hele goed academische basis gekregen.”

Ook op kamers gaan gaat net even anders de in Nederland. Zo woonde ze in Engeland het eerste jaar op de campus. “Dat was heel gezellig, allemaal op één gang. Iedereen liep bij elkaar binnen. Na het eerste jaar is het normaal dat je zelf een kamer zoekt, weg van de campus.”

In Seoul wonen veel studenten juist hun hele studietijd in ‘dorms’. Dat is volgens Meltem veel goedkoper dan een studentenkamer in de stad. “Het punt in Korea is dat je voor een kamer een bizar hoge borg moet betalen. Ik moest bijvoorbeeld € 8.000,- betalen. En dat is vrij normaal hier. Ondanks dat een dorm goedkoper is dan een kamer, willen mensen toch liever op kamers zodat ze niet in een studentenflat hoeven te zitten (en gewoon alcohol mogen drinken). Er zitten namelijk allerlei regels aan vast. Zo mag je laat in de avond niet meer naar binnen en mag je geen alcohol of een föhn op je kamer hebben. Maar ja, voor een kamer in de stad moet je dus wel even sparen.”

Koreaanse vrienden

Meltem heeft ervaren dat Korea best een gesloten cultuur heeft. “Er heerst een echt ‘wij-gevoel’. Dus wanneer je een eigen vriendengroep hebt gevonden, blijf je daar ook bij en ga je geen nieuwe vrienden zoeken. Als je Koreaanse vrienden wilt, moet je wel echt laten zien dat je de taal begrijpt.”

Gelukkig is Meltem super geïnteresseerd in de Koreaanse cultuur. Dat begon al in Engeland. “Ik begon daar met het kijken naar Koreaanse drama’s op Netflix. Zo ben ik de taal gaan leren en uiteindelijk kwam ik op het idee er te gaan studeren. Dat vonden mijn ouders ook wel even wennen, die hadden mij na Engeland wel terug verwacht.”, Lacht Meltem.

Inmiddels is Meltem weer terug in Nederland: “Met corona was het erg moeilijk om in Zuid-Korea een baan te vinden. Daarom probeer ik nu een baan te vinden in Europa.” 

Koreaans leren

Mocht jij ook naar het buitenland willen, dan heeft Meltem een paar tips:

  • Leer de taal: Met Engels kom je vaak een eind, maar je maakt beter contact in te lokale taal!
  • Maak lokale vrienden: Zij kunnen je goed helpen met bijvoorbeeld het zoeken van een huis en bankieren. Zij weten hoe het daar werkt! 
  • Zoek zoveel mogelijk van tevoren goed uit: Dingen zoals borg, telefonie en verzekeringen wil je van tevoren uitgezocht hebben, anders kan het vervelend uitpakken.
  • Heb een open mind: “Als het niet zo is als je gewend bent, ga het dan niet bekritiseren. Dat balletje gaat rollen en wordt alleen maar groter. En op een gegeven moment heb je zoveel heimwee dat je naar huis wilt.”
  • En tot slot: “Focus je op de mooie dingen, want het is echt een geweldige ervaring waar je echt leert onafhankelijk en weerbaar te worden.”

Geef je reactie