Artikel door: De BuitenlandBeurs

“Op een nieuwe plek komen en daar je draai vinden is een avontuur”

“Als je drie jaar lang leert over de Verenigde Staten, is het een beetje gek om daar nooit te zijn geweest”, vindt Marieke van der Gaag. En dus vertrok ze twee jaar geleden voor een exchange-programma naar de Amerikaanse stad Charleston en deed ze onlangs een stage in New York City. Na de eerste cultuurshock leerde ze er enorm veel. “Echt in een land wonen is heel anders dan erover lezen.”

Voordat Marieke aan haar bachelor American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen begon, was ze nog nooit in de Verenigde Staten geweest. Toch droomde ze er al vanaf haar tiende van om in het land te wonen; en dan het liefste in New York. “Ik weet niet goed meer waarom. Waarschijnlijk door alle films die zich in de stad afspelen. Toen ik wat ouder werd groeide mijn interesse voor de VS alleen maar, waardoor ik uiteindelijk voor American Studies heb gekozen. In de VS bestaan veel tegenstellingen en cultuurverschillen: heel interessant.”

Politieke discussies

Die cultuurverschillen ervaarde Marieke vooral tijdens haar eerste bezoek aan de VS, toen ze een semester ging studeren aan de ‘College of Charleston’, in de zuidelijke staat South Carolina. “Ik was van tevoren al gewaarschuwd voor een cultuurshock en die had ik in het begin ook wel”, zegt ze. “In South Carolina gaan mensen echt anders met elkaar om dan in Nederland. Hier zijn we behoorlijk open tegen elkaar. Zeker op universiteiten kun je uitspreken wat je vindt. Dat was in Charleston anders. Over politiek praten doe je bijvoorbeeld alleen met mensen die je goed kent. Ik werd in het begin begeleid door een studente van wie ik wist dat ze een fanatieke Trump-supporter was. Dat had ik op Facebook gezien. Ik had me voorgenomen daar niet naar te vragen, maar toevallig kwam het gesprek op de verkiezingen, die toen net aan de gang waren. Tegen mij deed ze alsof ze heel neutraal was en nog niet wist op wie ze ging stemmen. Dat vond ik interessant. In Nederland spreken studenten hun politieke voorkeur gewoon uit, maar daar niet. Ik denk dat dit komt omdat de partijen in de VS zo ver van elkaar afstaan dat discussies conflicten op kunnen leveren. Als je samen moet studeren of werken ga je die discussies waarschijnlijk liever uit de weg.”

In New York liep Marieke een halfjaar stage bij het Nederlandse consulaat. Ze verzorgde daar de social media-kanalen van het consulaat en hielp regelmatig mee op andere afdelingen. Haar tijd in New York was totaal anders dan die in South Carolina. “Beiden waren leuk”, zegt ze, “maar niet te vergelijken. In Charleston woonde ik op een campus. In New York had ik mijn eigen appartement. Op het consulaat werkten nog vijf Nederlandse studenten waar ik het heel goed mee kon vinden. Elk weekend maakten we leuke tripjes: naar musea, met de ferry het water op, wandelen door Central Park, of ’s ochtends brunchen in een café. Ik voelde me op het laatst echt een local. In het begin dacht ik dat ik alle metrolijnen en -stations nooit zou kunnen onthouden, maar na een paar maanden kende ik ze allemaal uit mijn hoofd. Op een gegeven moment begon ik me, net als de echte New Yorkers, ook te irriteren aan de toeristen die altijd maar de weg zoeken.”

Niet drinken

Tijdens haar studie in South Carolina was Marieke nog 20 jaar, waardoor ze niet mocht drinken. Op zich geen probleem, behalve dat ze daardoor geen enkele bar in kwam. “Dat was heel jammer, want dat zijn wel de plekken om uit te gaan en mensen te leren kennen. Helaas zijn ze daar heel streng in. Er is zelfs een soort campuspolitie, die op feesten ID-kaarten controleert. Ben je onder de 21 en op een feest met drank, dan moet je op gesprek komen bij de universiteit. Gelukkig heb ik genoeg vrienden gemaakt, vooral andere internationale studenten. Met sommigen heb ik nog contact.” In New York was Marieke al 22 jaar, waardoor ze het uitgaansleven in kon. “Dat maakte het leven wel wat makkelijker.”

Na haar stage was Marieke welgeteld een maand in Nederland, waarna ze alweer naar de VS vertrok. Nu voor een vakantie. “Tijdens mijn stage heb ik mijn vriend leren kennen. Hij werkt nu nog in de VS. We hebben samen een paar weken gereisd en ook nog even New York bezocht. Het was leuk om mijn collega’s bij het consulaat weer even te zien. In de toekomst zou ik best weer in de VS willen wonen, maar een ander land lijkt me ook heel leuk. Op een nieuwe plek komen en daar je draai vinden is gewoon een avontuur. Dat wil ik zeker nog een keer meemaken. Voorlopig ben ik bezig met een master in Amsterdam: ook een hele leuke stad!”

Scoor je gratis e-ticket

Geef je reactie