Artikel door: De BuitenlandBeurs

Worstelwedstrijden en realityshows tijdens studie in Zuid-Korea

Al sinds ze op 12-jarige leeftijd brieven schreef aan Koreaanse penvrienden, droomde Wietske Lenderink ervan om ooit naar Zuid-Korea te gaan. Inmiddels woont ze er al vier jaar en heeft ze haar studie in Seoul bijna afgerond. “Ik vind het gewoon een heel tof land.”

“Als je in het buitenland woont moet je vooral vaak ‘ja’ zeggen”, adviseert Wietske Lenderink andere internationale studenten die ze tegenkomt in Seoul. “Gewoon doen.” Zo deed Wietske zelf al twee keer mee aan een traditionele Koreaanse worstelwedstrijd en was ze op televisie te zien in een realityshow. “Daarin werkten bekende Koreanen een paar dagen in een hostel. Ik was daar een van de gasten en werd een paar dagen zowel binnen als buiten het hostel gefilmd. Ineens liep ik met een cameraploeg om me heen over straat. Heel bijzonder.” De show werd geen kijkcijferkanon, maar de ervaring was er niet minder om. “In Nederland zou ik niet zo snel aan zoiets meedoen. Daar zat ik meer vast in mijn eigen comfortabele wereld. Maar hier in het buitenland denk ik: waarom niet? Doordat ik hier meer op mezelf ben aangewezen ben ik zelfverzekerder geworden. Ik heb hier een bepaalde vrijheid die ik in Nederland niet voelde.”

Penvrienden

Wietske had al jaren het plan om ooit Zuid-Korea te bezoeken. Op 12-jarige leeftijd kreeg ze van haar docent Engels de opdracht om Engelse brieven te schrijven naar penvrienden in het buitenland. Via een website kwam ze in contact met mensen uit verschillende landen. “Vooral mijn penvrienden uit Korea bleven hangen”, zegt Wietske. “Op school vertelde ik aan iedereen dat ik later naar Zuid-Korea zou gaan. ‘Heb je haar weer met haar Korea’, moeten ze gedacht hebben.” Haar fascinatie voor het land verdween niet en ze ging na de middelbare school Korean Studies studeren in Leiden, waarvoor ze een half jaar op bezoek ging in het land. “Die studie beviel me niet, maar Korea zelf wel”, aldus Wietske. “Daarom besloot ik om hier een volledige studie te doen van vier jaar.”

De toelating tot de studie ging niet vanzelf. Wietske moest zich inschrijven, een studievisum regelen, haar cijfers overleggen en een telefonisch interview met Koreaanse professoren houden. “Achteraf viel dat reuze mee hoor. De grootste stap was het achterlaten van vrienden en familie. Niet iedereen snapte waarom ik vier jaar in het buitenland wilde studeren. ‘In Nederland is het toch ook goed?’, vroegen ze dan. Mijn ouders hadden ook hun bedenkingen. Maar toen ze mij in Korea opzochten zagen ze hoe goed ik hier in mijn vel zit. En gelukkig kan ik via Skype en Whatsapp makkelijk in contact blijven met vrienden en familie.”

Inmiddels heeft Wietske de studie, International Studies aan de Hanyang University in Seoul, bijna afgerond. Ze loopt nu nog stage bij een Koreaans bedrijf dat buitenlandse bedrijven helpt om voet aan de grond te krijgen in het land. “Daarvoor ga ik onder andere met buitenlandse werkgevers mee naar afspraken of netwerkbijeenkomsten. Ik vertaal dan gesprekken en leg uit hoe de Koreaanse cultuur in elkaar zit. Als een netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld is afgelopen, is het gebruikelijk om daarna nog na te praten met een drankje. Dat is vaak het moment waarop de belangrijke deals worden gesloten. Voor investeerders zijn dat belangrijke dingen om te weten.”

Sociaal leven opgebouwd

Mede doordat ze de taal goed spreekt vindt Wietske makkelijk haar weg in Zuid-Korea. “Ik zou in Nederland bijvoorbeeld niet weten waar ik moest beginnen als ik een huis zou willen huren of kopen, maar hier wel. Ik heb hier een sociaal leven opgebouwd en ben gewend geraakt aan de cultuur en het eten. Het leven is hier heel leuk.” Waar ze niet aan kan wennen zijn de Koreaanse werktijden. “De work-life balance is hier anders dan in Nederland. Ik werk vaak ’s avonds en in het weekend door. In Korea gaan werknemers pas naar huis als de baas naar huis gaat. Vaak eet je tijdens werktijd met je baas en collega’s avondeten. Of je gaat ’s avonds met zijn allen nog wat drinken, soms tot laat in de club. Ik vind dat leuk om eens mee te maken, maar het past niet helemaal bij mij. Het stressniveau is hier wel erg hoog.”

Toch zou Wietske graag nog langer in Zuid-Korea willen blijven wonen. “Ik vind het gewoon een heel tof land en ik heb hier veel vrienden. Misschien als ik hier werk kan vinden bij een Westers bedrijf? Het hangt er ook vanaf of ik na het afronden van mijn studie een werkvisum kan krijgen. Mocht dat allemaal niet lukken dan is dat geen ramp. Dan wil ik graag nog naar een ander land. Waarom niet? Terug naar Nederland hoeft voor mij voorlopig nog niet. Er zijn nog zo veel andere landen in de wereld.”

Geef je reactie