Blog | De BuitenlandBeurs

Jacobus Petersen - Nederlander in Oxford

Geschreven door De BuitenlandBeurs | Oct 17, 2023 10:46:17 AM

Jacobus werd geboren in Utrecht en had altijd al een fascinatie voor het buitenland. "Ik wist dat ik tijdens mijn studie graag in het buitenland wilde studeren, maar de vraag was waar," legt hij uit. "Toen ik mijn eindexamen had afgerond, studeerde ik een jaar in Amsterdam aan het University College. Na dat jaar besloot ik me aan te melden bij de Universiteit van Oxford vanwege hun uitstekende aardrijkskundeprogramma."

Work hard, play hard

En zo kwam de Nederlandse student in het oer-Britse Oxford terecht om aardrijkskunde -in het Engels geography- te studeren. Overigens is hij hier niet de enige Nederlandse student, vertelt hij. “Er zijn hier nog wat andere Nederlanders. Sommigen doen een bachelor, anderen een master of PhD. Er is een Nederlandse club genaamd The Dutch Society. Hier komen Nederlandse studenten samen voor sociale evenementen, zoals Sinterklaasvieringen en Koningsdagfeesten. Dat is natuurlijk erg gezellig.”

Dat verenigingsleven is overigens wel kenmerkend voor studeren aan Oxford, vertelt Jacobus. “Ik ben een fanatiek roeier, heb vanochtend met zonsopgang nog geroeid. Dat doen heel veel studenten hier, het is echt dé sport. Verder zing ik in een koor en ga ik in mijn vrije tijd ook graag naar de pub met vrienden of maak ik tripjes door het Verenigd Koninkrijk om te ervaren wat dit land te bieden heeft. De universiteit is een hechte gemeenschap waarin sociale activiteiten, sport en studies nauw met elkaar verweven zijn. Er wordt hard gestudeerd, maar er is ook genoeg tijd voor leuke dingen. Work hard, play hard, dus. 

Verschillen met Nederland

Voordat Jacobus in Oxford ging studeren, heeft hij nog een jaartje in Amsterdam op kamers gewoond. Daardoor heeft hij ook van het Nederlandse studentenleven geproefd. Er zijn aardig wat verschillen, vertelt hij. “Allereerst is daar de huisvesting. In het begin worden eerstejaarsstudenten in Oxford op de campus gehuisvest," zegt Jacobus. "Maar na verloop van tijd, vooral tijdens masterstudies, moeten studenten op zoek naar particuliere huisvesting buiten de campus. In Nederland is het eigenlijk altijd zoeken naar een studentenkamer.” 

Momenteel woont Jacobus in een huis in de stad, dat hij samen met vrienden huurt. Een andere ervaring dan het leven op de campus, legt hij uit. “Dit heeft me de kans gegeven om te genieten van het pittoreske Engelse rijtjeshuisleven," zegt hij. "Hoewel sommige van deze huizen misschien een beetje vervallen zijn, voel ik me er echt thuis."

De kosten

Voor veel Nederlandse studenten met buitenlandambities zijn de -dikwijls- hogere kosten een struikelblok. Jacobus legt uit dat dat helemaal niet zo’n probleem hoeft te zijn. “Het collegegeld is hier hoger, maar daarom krijg je ook meer van DUO: tot wel twee keer zoveel als in Nederland. Daarnaast zijn er veel beurzen beschikbaar. Hoewel ik momenteel geen beurs ontvang, zijn er veel Nederlandse studenten die financiering krijgen via Nederlandse instellingen, wat de financiële lasten aanzienlijk verlicht."

Jacobus is naar eigen zeggen helemaal ‘ingeburgerd’ in het Verenigd Koninkrijk, maar er komt een dag dat hij zal moeten beslissen of hij daar wil blijven, of toch terugkeert naar Nederland. “Dat is een vraag die ik vaak krijg”, lacht hij. “En eerlijk gezegd weet ik het antwoord ook nog niet. Veel mensen vertrekken na hun studie naar Londen, het economische hart van het land. Daar zijn ook de meest interessante banen. Op dit moment overweeg ik om na mijn studie in het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar ik denk dat ik uiteindelijk toch wel terug wil keren naar Nederland.” 

Tot slot benadrukt Jacobus de waarde van een buitenlandse studie-ervaring. "Studeren in het buitenland heeft me niet alleen academisch uitgedaagd, maar ook persoonlijk laten groeien. Je wordt heel snel zelfstandig," concludeert hij. "Het vermogen om jezelf in een nieuwe omgeving te vestigen en een internationaal netwerk op te bouwen, zijn vaardigheden die van onschatbare waarde zijn voor de toekomst. Het is een unieke kans die ik iedereen zou aanraden."